האם מותר להעביר את הצעת השידוך לחבר אחר

שאלה:

אחותי וחברה שלה נרשמו אצל שדכנית מסוימת.
חברה שלה קיבלה מה שדכנית הצעה על בחור מסוים, שזה הגיע בגרסה של קורות חיים ותמונה(ככה זה עובד היום?!?).

ההצעה לא התאימה לחברה, אבל החברה חשבה שיתאים לאחותי והציעה לה.

אחותי חוששת שיש פה חשש גזל, האם מותר לה לצאת עם בחור על בסיס ההצעה ללא להתחייב לשדכנית עצמה בתשלום?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לה להיפגש עם הבחור ולא צריכה להיות בקשר עם השדכנית הראשונה שבמקרה הזה אינה נחשבת לשדכנית כלל. ואם השידוך הסתיים הבחורה שהציעה היא השדכנית ומגיע לה דמי שדכנות.

בהצלחה.

מקורות:

יש הבדל בין תיווך דירה לשידוך, בתיווך דירה אסור ללקוח להעביר את ההצעה לאחרים, כיון שהידיעה של העסקה שווה כסף. אבל בשדכנות הידיעה על בחור או בחורה זה לא שווה את הכסף, אלא ההתאמה בין השניים, ולכן אדם ששמע הצעה משדכן והוא לא מעוניין בהצעה ויש לו חבר שחושב שההצעה תתאים לו, מותר לו להציע את ההצעה לחבר אחר ולא צריך להחזיר את השני לשדכן הראשון.