דמי תיווך בעסקה שבוטלה לאחר חתימת חוזה עקב תנאי בחוזה

שאלה:

כחלק מחוזה שנחתם לשכירות, ישנו סעיף, במידה והבעלים לא יספק את הדירה בתאריך הכניסה מכל סיבה שהיא, ניתנת לשוכרים אפשרות יציאה מהחוזה באופן חד-צדדי ללא שום טענה.
לאחר חתימת החוזה שולמו דמי תיווך למתווך.
בתאריך הכניסה, לא הצליח בעל הדירה לספק עבורנו את הדירה, והחוזה הותר לבקשתנו השוכרים. כל הכספים הוחזרו. הכל טוב.
שאלתי לגבי המתווך, מדובר על מתווך עצמאי שעובד עבור הקבלן, ומוכר את הדירות עבורו. דרכו הציע לנו לרכוש דירה בשלב ב', ובינתיים להשכיר דירה בשלב א' (של אחד דיירים שרכש להשקעה ) עד שהדירה שלנו תהיה מוכנה ( 3 שנים בשלב ב' ). כאמור הדירה לא הייתה מוכנה, ולכן התרנו את החוזה. יש לציין כי כל עבודתו בתיווך הייתה הצגת הדירה במשך 3 פעמים במהלך שעות העבודה הרגילות שלו באתר, ותו לא. כל ההתנהלות מול המשכיר הייתה ללא התערבותו כלל!
האם מגיע למתווך דמי עמלה ששולמו לו, למרות שכל עבודתו מסתכמת בהצגת הדירה במהלך שעות העבודה שלו ?

תשובה:

שלום וברכה,

מצד המתווך נחשב שעשה את עבודתו ולא משנה כמה פעמים הראה ומה השעות שהשקיע, אם עשה את כל מה שנדרש יש לשלם לו תיווך.

אולם במקרה שלכם אם היה תנאי בחוזה שאם הדירה לא תהיה מוכנה החוזה מתבטל, הרי התברר שהחוזה לא היה תקף כלל, ולכן לא מגיע לו דמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

אם הצדדים חתמו על חוזה והאחד הצדדים ביטל את העסקה, חייבים לשלם דמי תיווך כיון שהמתווך השלים את פעולתו. אולם אם התברר שהיה מום שמבטל או שהיה תנאי שמבטל את העסקה, הרי המקח בטל למפרע ואין חיוב לשלם למתווך.