שינוי מקום בברכה אחרונה

שאלה:

אדם שבירך שהכול במקום אחד, ושכח ועזב למקום אחר, האם עליו לברך בורא נפשות במקום החדש או שהברכה פקעה?

תשובה:

שלום וברכה

ברכה אחרונה לא פוקעת בגלל השינוי מקום וודאי חייב לברך, אלא שהחילוק בין הברכות הוא האם עליו לשוב למקומו הראשון ולברך שם, או יכול לברך במקום השני, לגבי ברכת שהכל ניתן לומר ברכה אחרונה במקום שנזכר [כמובן אם לא עבר זמן שיעור עיכול וזה כבר נושא אחר]. לגבי לחם יש לחזור למקומו הראשון, במיני מזונות ופירות שבעת המינים נחלקו הדעות, והכרעת המשנה ברורה על פי הגר"א הדעות, והכרעת המשנה ברורה בסי' קעח על פי הגר"א שם להחמיר במיני מזונות ולכתחילה גם בפירות שבעת המינים אבל בפירות אלו בדיעבד יכול להקל לברך במקום השני.