דין פשיטת רגל כלפי שמים

שאלה:

היתה לי עמותה והסתבכתי שלא באשמתי ואני עומד לעשות פשיטת רגל.האם על פי דין תורה אני עדיין חייב לשלם ללקוחות כלפי שמיים (אם יהיה לי יום אחד במה לשלם)?

תשובה:

שלום וברכה,

יש הבדל גדול בין חברה שפשטה רגל לאדם פרטי שפשט רגל, חברה שפשטה רגל, הותנה מראש שהחברה היא המתחייב והיא פורעת את החוב. ונחשב לתנאי אפותיקי – שאם התנה הלווה שלא יפרע המלווה אלא מקרקע זו, והקרקע נשדפה, פטור הלווה לפרוע את חובו ממעות אחרים. וכמו כן בחברה או עמותה שהחובות הם לעמותה או לחברה, ואם אין כסף בחברה אין חובת תשלומים על בעל החברה.

אך אדם פרטי שהסתבך בחובות, ומכריז על פשיטת רגל, ועושים איתו הסדר חובות, חל חובה על הלווה לשלם מכיסו או מרכושו פטורים כשיהיה לו לשלם.

בהצלחה ועושר רב.

מקורות:

התנה שיפרע רק מקרקע פלונית אינו חייב לשלם מקרקעות אחרות – ראה שו"ע חו"מ סימן קטו ס"א.

וראה באגר"מ חו"מ חלק ב סימן סב לגבי דינא דמלכותא בפשיטת רגל.