שוכר שחתם על חוזה ולא ידע מה כתוב בו

שאלה:

חתמתי על חוזה לשכירת דירה בתנאי לחץ, ואח"כ ראיתי שהמשכיר כתב בחוזה ללא ידיעתי, סעיף מהותי, שלא הסכמתי אליו.
בכלל, כשעובר על החוזה, רואה שהחוזה הוא חד צדדי, ובכלל לא לטובתי (וזה חורג הרבה מהמועצה, ממה שמקובל).
האם על פי דין יש מה לעשות?
אפשר להכניס עכשיו סעיפים שונים, או לשנות סעיפים?

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שחותם על חוזה נחשב הסכמה והתחייבות לכל הכתוב בחוזה, גם אם לא ראה ולא ידע מהכתוב בחוזה חייב, או שהחוזה כתוב בשפה זרה לו, וחתם על החוזה מתחייב לכתוב בחוזה. וכתב הרמב"ן בטעם הדבר, שמי אמר שלא קרא את החוזה, או שקראו לו וביארו לו. וטעם נוסף שאף אם נאמר שאכן לא הבין או לא ידע, כיון שחתם כיון שסמך על הצד השני והאמין לו, גומר בדעתו להתחייב על מה שיאמר השני.

וכן פסק בשו"ע שחתימה על חוזה מחייבת גם אם יש עדים שלא קרא את הכתוב בחוזה.

בספר עמק המשפט מחדש שאם האחד הכניס חוזה ללא הגיון כלל, ולא מקובל להתחייב כלל על הסעיף שהכניס, לא חל ההתחייבות. שכן מדויק מדברי הרמב"ן שכתב שהאמין לצד השני, משמע שאם השני רימה אותו לא חלה ההתחייבות. וכן הוא הפסיקה בבתי משפט שסעיף בחוזה שלא מקובל כלל, והאחד חתם 'בחוסר תום לב' אין החוזה מחייב.

במקרה שלכם החוזה מחייב כיון שניתן היה לקרוא אותו מתחילה. אלא אם כן תהיה הוכחה שהמשכיר הערים עליכם ודחף לכם חוזה בלתי הגיוני לחלוטין.

בהצלחה.

מקורות:

תשובות הרשב"א המיוחסות לרמב"ן חלק ז סימן עז. וכן נפסק להלכה בשו"ע חו"מ סימן מה סעיף ג.

עמק המשפט חלק חוזים והסכמים סימן יט.