כלב שנמצא במצב סיכון בשבת אם מותר להצילו?

שאלה:

אם כלב טובע בבריכה הביתית בשבת. האם מותר לי להציל אותו מתורת מוקצה?
2. מה הדין אם הכלב נשכח באוטו ביום חם ויש באוטו נורה חשמלית?

תשובה:

שלום רב,

עדיף להציל ע"י גוי. ראה בספר שמירת שבת כהלכתה פרק כז סעי’ כח ובהערות בשם החזון איש, שמשום צער בעלי חיים התירו טלטול מוקצה [אף שציין לדברי המשנה ברורה סי' שה ס"ק ע שהביא בזה מחלוקת], אלא שהביא שיש שטענו שמוות אין בו משום צער בעלי חיים (וראה בענין זה גם במאגר השו"ת, שונות, צער בעלי חיים). ומכל מקום במקום שאפשר יש לעשות זאת על ידי גוי כפי שכתב במשנה ברורה שם ובשעת הצורך יש להקל כיון שכאן מדובר במוות איטי ומייסר שודאי יש בו צער בעלי חיים. ברכב הדין חמור יותר, כיון ששם השאלה אינה מוקצה אלא הפעלת מעגל חשמלי בפתיחת הדלת וזה כבר עלול להיות איסור דאורייתא, וזה אין להקל אלא על ידי גוי.

הצטרף לדיון

14 תגובות

  1. מחילה, מה הכוונה תדאג שזה לא יקרה?

    מדובר על אדם שהלך ברחוב וראה כלב תקוע בתוך רכב חם…

    זה לא תלוי בי… מה לעשות במצב שאין גוי בסביבה?

  2. למעשה התירו רק באופן של שבות דשבות, יש לעיין אם ניפוץ בשינוי יחשב שבות דשבות כדי להתיר זאת, ראה עוד כאן.
    http://din.org.il/2013/10/08/%D7%98%D7%9C%D7%98%D7%95%D7%9C-%D7%91%D7%A2%D7%9C-%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%91%D7%A9%D7%91%D7%AA/
    אינני יודע להכריע כאן, יש לעשות כל מאמץ להביא גוי.

  3. לכבוד הרבנים יש לי שאלה נוספת בענין
    אם אדם יודע שהוא מאד רגיש ואם הוא לא יעזור ויציל את הכלב במקרה כאן או כל חיה במקרה אחר
    זה עלול להכניס אותו לדיכאון, אז האם אין כאן סוג של פיקוח נפש (לא של הבעל חי אלא של האדם עצמו שהמקרה עלול להביא אותו לידי חולי) ?
    תודה