חיוב הלוואה למומר

שאלה:

במצוות הלוואה האם חובה להלוות למומר?

תשובה:

שלום וברכה,

מומר שחונך בחברת שומרי תורה ומצוות, ופקר מעליו עול מצוות, אם עושה עברות לתאבון – בלא כוונה להכעיס, לדעת מרן החפץ חיים מצווה להלוות לו, ואין חיוב להלוות לו.

תינוק שנשבה לבין האומות – חילוני שגדל בחברת חילוניים ולא חונך לתו"מ – חובה להלוות לו, ולגמול עימו חסד. [באופנים שברור שיפרע לו את ההלוואה].

בהצלחה.

מקורות:

מומר לתאבון: ראה אהבת חסד פ"ג הלכה ב, שסובר שדינו שווה לדין שהביא הרמ"א יו"ד סימן רנא סעיף ב. וראה בפת"ש יו"ד סימן קנט ס"ק ד בשם התפארת צבי, שמומר אסור להלוותו. ובפתחי חושן דיני הלוואה פ"א הערה א כתב שאין הוכחה מדברי הרמ"א כדבריו.

תינוק שנשבה: ראה שו"ע יו"ד סימן קנט ס"ג שאסור להללות לו בריבית כיון שאתה מצווה להחיותו – להלוות לו, ולכן אסור להלוות בריבית.