ברכה על חלה מתוקה

שאלה:

בס"ד
לכבוד הרב, שבוע טוב וחנוכה שמח!
רציתי לשאול בעניין הדין שאם החלה של שבת מתוקה, ברכתה מזונות.
בהרבה ממיני המאפים המאפיות מערבות סוכר גם אם אינם מתוקים. פעמים שאני מוצא בלשוני את המתיקות גם בחלות שהמאפייה כתבה שהן המוציא (על פי פסקו של הרב עובדיה זצ"ל). האם גם בכה"ג אני לא יכול לברך עליהן המוציא? (לפי מה שהבנתי, הרבנים נתנו הוראה למאפיות שעד אחוז מסויים של סוכר זה יחשב המוציא אך בהרבה מהמקרים האלה, כיוון שאני שם לב, אני מרגיש מתיקות בפי).

תשובה:

שלום וברכה

כאשר המתיקות אינה משמעותית הברכה היא המוציא בכל מקרה. שים לב שההגדרה המהותית של פת הברה בכיסנין היא שמאפה מתוק מיועד יותר לקינוח מאשר לשובע, ולכן בכלל כל ההנהגה לברך על חלה מתוקה מזונות אינה ברורה כל כך, והגרש"ז אויערבך תמה על כך מאוד גם לבני ספרד, לכן ודאי גם אם נוהגים כך, מדובר בחלה המוגדרת מתוקה, ולא מה שנקרא "חצי מתוק" וכדומה. כמו כן יש לשים לב מאוד לנושא של קביעת סעודה, בכמות לא גדולה בכלל כבר יש לברך המוציא. ראה סי' קסח סעי' ו-ז. וראה עוד הרבה תשובות בענין זה כאן באתר.