ביקש מהלווה שיפרע לבעל חובו – ועתה חוזר בו

שאלה:

האומר לחבירו אני מלווה לך סך 1000 דולר ותפרע לגוי שאני חייב לו , האם לאחר שהלווה לו יכול המלווה לחזור ולדרוש כי יפרע לו או שאמרינן שהמלווה התכוון שהלווה ישתעבד לגוי מדין עבד כנעני ושוב אינו יכול לחזור

תשובה:

שלום רב,

יכול לחזור המלווה בו, ולדרוש שיפרע לו ולא לגוי. שאלתך אינה שייכת לדין עבד כנעני.

שנה טבה, כתיבה וחתימה טובה

נפתלי בן חיים

מקורות:

דין עבד כנעני שייך דוקא בנתינה שנותן עבור העבד – ונתינתו נחשב כנתינת העבד. אבל שהחייב משתעבד לאחר לא שייך לזה.

על עצם השאלה האם יכול לחזור בו: בחו"מ סימן קכו מבואר תקנת כחמים של מעמד שלושתן, שאם אומר המלווה ללווה תן מנה שאתה חייב לי ללוי קנה לוי. אך בתנאי ששלותן נמצאים במעמד, ואם לוי אינו לפנינו לא חל הקניין. עוד מבואר שם בסעיף ב' שדוקא חוב שכבר היה קיים שייך בו קניין מעמד שלושתן, אבל אם עכשיו מלווה לו מעות ואומר תפרע ללוי לא חל הקניין וכל אחד מהם יכול לחזור. ולכן כאן שהתנה בשעת הלוואה יכול לחזור בו שלא יעביר לגוי. בנוסף לכך גם אם כל תנאי מעמד שלושתן היו קיימים, נחלקו הראשונים בדין מעמד שלשתן בגוי, עיין שם בסעיף כב.