האישה פנתה לערכאות האם זו עילה להפטר מכתובה?

שאלה:

אנו זוג חרדים. אני פתחתי תיק גירושין בבית הדין הרבני ואישתי הגישה תביעת מזונות בבית משפט לעינייני משפחה. האם זו עילה (פניית האישה לערכאות) לפטור אותי מתשלום הכתובה?

תשובה:

שלום רב,

למרות שודאי היא עוברת על איסור דאורייתא של ערכאות, זו לא עילה להוציאה ללא כתובה. ראה שו"ע אבה"ע סי' קטו אלו נשים יוצאת ללא כתובה – העוברת על דת משה. וראה שם בבית שמואל (סק"א): "העוברת על דת משה וכו' – הכלל הוא דאינה יוצאת בלא כתובה אלא אם כן הכשילו בדבר איסור או כשהיא עוברת על חטא דבנים מתו באותו חטא (נדרים) או אם עשתה דבר פריצות דאז יש לחוש שמא תזנה תחתיו אבל משום שאר איסור שעשתה אינה יוצאה בלא כתובה". וראה שם בהמשך דבריו שהביא את דברי הרא"ש בתשובה שדן האם אישה שהמירה דתה יצואת עם כתובה או לא.

א"כ האיסור שהיא עוברת למרות שזה נוגע אליך כמובן, אבל היא אינה מכשילה אותך באיסור הזה אלא היא לבדה עוברת על האיסור, אין זו עליה להפסיד כתותבה.