טלטול בעל חיים בשבת משום צער בעלי חיים

שאלה:

שלום הרב

רציתי לאשר שאלה הלכתית שהתעוררה לי בשבת שעבר

ילדים הפכו אגרטל של דג בשבת ואז הדג נמצא על הרצפה בלי מים,
היה מותר לשים אותו בחזרה באגרטל בלי לנגוע בו ישירות אלא על ידי הארגטל ואז לשים מים שלא ימות? (זה טלטול מהצד ועבור דג שמזונותיו על הבעלים?)
אמי מקוה שהסברתי המקרה די ברור…
תודה מראש וכל טוב

תשובה:

שלום רב

אם אכן היה ממשיך לחיות במים, מותר להחזירו לשם אפילו על ידי טלטול ממש, ויש שהחמירו בזה.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כז סעי' כח ובהערות, שמשום צער בעלי חיים התירו טלטול מוקצה, אלא שהביא שיש שטענו שמוות אין בו צער בעלי חיים. לגבי הטלטול מן הצד מסופקני, כיון שלא ברור לי שהאקוריום עצמו אינו מוקצה, וראה מה שכתבנו בזה כאן.