טלטול מן הצד / בסיס לדבר האסור

שאלה:

שלום רב,
שאלה בנושא מוקצה,
יש לי על עגלת הילדים מין גשר כזה עם צעצועים, גשר זה מחובר משתי צידי העגלה, גשר זה עולה ויורד למטה למעלה על יד משיכה או דחיפה עם היד.
האם מותר להסתובב עם החלק הזה בשבת מצד דין של מוקצה,
והאם מותר להזיז אותו למעלה ולמטה שהרי איני מטלטל את המוקצה בפועל.

תשובה:

שלום רב

אני מבין שמדובר בצעצועי מוקצה שמשמיעים קול וכדומה, אחרת אין מקום לשאלה. טלטול זה נקרא טלטול מן הצד שמותר בשבת, אך לכתחילה ודאי יש להסיר את המוקצה לפני שבת. כמו כן, אם כל הצעצועים הם מוקצה ולא מונחת על העגלה בערב שבתדבר חשוב כמותם המותר בטלטול, העדלה כולה אסור בטלטול בשבת משום דין בסיס לדבר האסור, יש לבדוק שזה לא המצב, שאז ודאי אסור.

יום נעים.