אכילת מעט פת כדי שלא יזדקק לברך על שאר המאכלים

שלום,
האם בפרוסת לחם יש כזית או יותר?

וכמה לחם צריכים לאכול כדי שברכת המוציא תפטור את כל המאכלים והאם מספיק כזית בלבד?

וגם אם נוטלים ידיים בבוקר בשירותים ומנגבים את הידיים בחוץ האם אפשר לברך על נטילת ידיים אחרי שמנגבים?( מאחר שקודם הניגוב יש עדיין רוח רעה של בית הכסא)
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

שיעור כזית הוא כ27 סמ"ק, בערך חצי פרוסה, אולי מעט יותר.

השיעור לכך שלא יזדקק לברך על שאר המאכלים הוא אפילו פחות מכזית [ראה ערוך השלחן סי' קעז סעי' ב, ובמשנה ברורה המובא בסמוך], אלא שכאשר הוא לא מעוניין באכילת פת ואוכל רק כדי שלא יזדקק לברך על המאכלים, הסתפק המשנה ברורה אם אכילה זו מועילה לו כיון שאין בה חשיבות וקשה לומר שהיא עיקר הסעודה, וספקו זה הוא אפילו הוא אוכל כזית, ראה סי' קעז ס"ק ג. אמנם בשו"ע הרב שם סעי' א נקט שהספק הזה הוא רק במיני ליפתן אבל בדברים שהם מעיקר הסעודה ודאי נפטרים גם באופן זה, אבל רצוי להמנע מלהכנס למחלוקת זו שבין המשנה ברורה והשו"ע הרב. וראה חלקת יעקב ח"א סי' מט ואגרות משה ח"ד סי' מא שבמקרה שאוכל כזית מהפת יש לסמוך על הכרעת השו"ע הרב שגם אם כוונתו רק כדי לפטור זה בסדר, אבל לא בפחות מכזית.