לסכם על מכירת דירת האבא לאחר פטירתו, בעודו בחיים

שלום כבוד הרב.
יש לי שאלה בנושא דירת מגורים.
אבא מאושפז בבית אבות .אנחנו 5 אחים. שני הבנים הם אפוטרופוסים שלו. אחד מהאחים נישא ומעוניין לגור בבית ולקנות את הבית. שיגיע העת. עד 120 שאבא ייבדל לחיים ארוכים האם מותר לנו לעשות הסכם עם האחים על סכום מסוים שהבית יימכר לאח? יש לציין כי האבא לא עשה צוואה.
תודה,

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

אין איסור לעשות הסכם לגבי הדירה בחיי האבא. אבל, מבחינת הלכה, ייתכן שההסכם לא יהיה תקף, מאחר והוא נעשה לפני שזכיתם בירושה בפועל.

מקורות:

לכאורה הדין תלוי במחלוקת השו"ע והרמ"א אם יורש יכול למכור קרקע מסוים שהוא עתיד לרשת. עיין שו"ע חו"מ סי' ריא סעיף. ועיין נתיבות שם סק"ב שהמחלוקת היא ביורש יחיד בלבד, ולא כאשר יש כמה יורשים שאז ודאי שלא ניתן למכור, אבל בבכור שמוכר חלק בכורתו לפשוטים כתב שהמכירה תקיפה לדעת ר"ת, ונידון דידן דומה לכאורה לזה.

בחוזה יש סוברים שניתן למכור גם דבר שלא בא לעולם, מצד קנין סיטומתא. עיין עלון המשפט גליון 34 עמוד ה.