ליטוף כלב בשבת

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
יש לי כלבה בבית ושאלתי כבר מספר פעמים לגבי הנושא הזה של האם מותר לגעת/ללטף כלב ביום שבת
בכל מקרה לגבי הכלבה הבנתי שאסור בכלל ללטף כלב ביום שבת בגלל שזהוא דבר מוקצה ויש לי מספר שאלות לגבי זה
1.האם ביום שבת יש דרך היתר מסויימת שמתירה ללטף בעלי חיים ביום שבת שמאושרת לפי ההלכה,יש בעיה לפעמים שזה מצטער את הכלבה שלנו שלא מוציאים אותה ולא מתיחסים אליה.
2.מאיפה המקור הזה שאסור לגעת/ללטף בעלי חיים ולמה הם נחשבים מוקצים,ושאסור להרים אותם ביום שבת
3. האם מותר להוציא את הכלבה ביום שבת עם חגורה?
4.שמעתי שיש דבר כזה ביום שבת שנקרא נראלי פסיק רישה,שמותר לבצע דבר שהוא "כביכול" חילול שבת אם המטרה היא לא לשם החילול,לדוגמא מותר לקרוע אריזה של אוכל בשביל האוכל,או דוגמא אחרת מותר להזיז נדנדה בגינה שהיא ממוקמת על איזור חול ועשויה לגרום גומה או לגרוף חול בגינה אם המטרה היא לא לחלל שבת אלא להזיז אתזה,האם ביום שבת מותר לקשור את הכלבה עם קולר כדי להוציא אותה ביודעין שרוב הסיכויים שכשאני יקשור את הכלבה אני גם יגע לה בפרווה כי כשמראים לה שעומדים להוציא אותה היא מתלהבת וזזה הרבה ואי אפשר כמעט לא לגעת בה כשהיא זזה וכשמנסים לשים עליה את החגורה
5.אם ביום שבת אני מטייל עם הכלבה וילדים קטנים באים ללטף את הכלבה האם אני נחשב כ"מחטיא הרבים"?
בדרך כלל אני אומר לילדים שיש עליה חומר נגד פרעושים או משהוא שאסור לגעת בה ביום שבת מחמת הספק אבל האם יש עם זה בעיה בכלל?
6.שמעתי מרב אחד שהוא אומר שיש בעיה בעיקר להוציא את הכלבה מחמת העירוב שאסור להוציא בעל חיים מרשות לרשות,ואפילו שיש את העירוב הזה של הרבנות עם הקבל הזה שבודקים אותו כל שבת שכביכול זה נחשב כמו חומה מסביב לעיר,הבנתי שיש מחלוקת האם הקבל הזה שמקיף את העיר נחשב דבר כשר,או שחייב חומה שתקיף את העיר כדי שיהיה מותר להוציא דבר מרשות היחיד לרבים וההפך,אם ככה הבנתי ששמירת שבת זה מצווה מהתורה וכשמגיעים למצוות מהתורה אומרים ש"ספק דאורייתה לחומרא" אם ככה איך זה שיש כאלה שאומרים שאפשר להסתמך על הקבל הזה אם יש עלזה ספר אם אפשר להסתמך על זה

תשובה:

שלום רב

אם שאלת בעבר אני בטוח שלא אוכל לחדש לך הרבה, התשובה לא השתנתה בינתיים…

לדעת רוב הפוסקים אין ללטף חיות מחמד בשבת, ראה כאן ובתגובות, אף שיש שהקלו בזה בזמנינו שהם מיועדות לכך, וכן צידד הגרש”ז אויערבך, כך שראוי להחמיר והמיקל יש לו על מי לסמוך. כך שאתה לא מחטיא אף אחד.

מותר להשתמש בקולר לכלב בשבת, כיון שאיסור טלטול בעלי חיים הוא רק להרימם מהריצפה, אבל למושכם או לדוחפם אין איסור.

ראה שו”ע סי’ שח סעי’ לט – מ.

אם יש עירוב טוב ומפוקח אפשר לטלטל חפצים מהבית החוצה, שאל את רב בית הכנסת באיזור מגוריך על העירוב במקום.

בהצלחה רבה ויום נעים!