הסרת פסולת מהשולחן בשבת

האם מותר לקחת ביד טישו מלוכלך, שערות שנשרו ולזרוק לפח בשבת, מדין גרף של רעי?
שמעתי פעם רב שאמר שאם בצלחת (אני חושבת חד פעמית) יש גלעיני זיתים, יש לשים חתיכת זית טובה. מה הסיבה? הרי זה גרף של רעי, לא?

תשובה:

שלום רב

ליכלוך שמפריע לאדם והוא רוצה לשים בפח – מותר לקחת לפח האשפה מדין גרף של רעי.

יש כלל שאין עושים גרף של רעי לכתחילה, וכנראה אותו רב רצה להדר בזה. אבל האמת שמן הדין אין חשש, וכיון שאכלו כדרכם ונעשתה פסולת זה בסדר גמור ומותר כך לאכול ולשים את הלכלוך בפח האשפה. ראה ארחות שבת ח"ב עמ' קפ.