מזוזה בבית עסק – חנות

שלום וברכות רבנים יקרים
א-האם זה נכון שאין חיוב לקבוע מזוזה במקום שלא גרים, שלא יושנים בו? אחי הוא רופא שיניים וקבעתי לו מזוזה במקום שהוא עובד (הוא עדיין לא שומר שבת). האם צריכים להורידה היות שאם לאו עוברים על מצות ה", של "בל תוסיף"?
ב-האם נחשב כחוסר כבוד מן התלמיד אל מורו, אם יבקש ממנו שילמדהו את מה שהוא רוצה לדעת מן התורה או אפילו שיתרגמהו את מה שהוא לא מבין בגין השפה שעדיין הוא לא "שולט" עליה?
ג- יש לי אוגר מים חמים בבית שפועל אך ורק עם גז. באיזה אופן ניתן יהיה להשתמש בו ביום טוב? אם נשאר דלוק האש, ואם אחרי שהעלתי את האש כדי שיחמם יותר, ואחר כך באופן אוטומטי האש יורד עד הטמפרטורה שקבעתי לו: האם מותר לעלות את האש? (עושים את זה על ידי שמסובבים כפתור)
ד-באיזה אופן ניתן יהיה מותר להתקלח את כל הגוף ביום טוב? עם מים חמים? האם מותר להשתמש בסבון קשה ביום טוב?
ה- האם מותר לסחוט מטלית אבק (מנקה) ביום טוב?
נא מכם, תמשיכו להגדיל תורה ולהדירה ברבים. אתם עושים עבודה נפלאה פה.
תבורכו מן השמים!

תשובה:

שלום רב

  1. על חיוב מזוזה בבית עסק שנמצאים בו ביום ולא בלילה נחלקו הדעות, ולכן יש לקבוע מזוזה אבל בלי ברכה.
  2. אם הוא מבקש בצורה מכובדת ונאה, מה הבעיה?
  3. אסור לחמם מים לצורך רחצה ביום טוב. וראה עוד כאן בענין זה.
  4. הסחיטה אסורה ביום טוב כמו בשבת. מלאכות הותרו לצורך אוכל נפש ביום טוב רק ממלאכת לישה ואילך, הסחיטה היא תולדה של מלאכת דש הקודמת ללישה.

מקורות:

  1. בן איש חי פר’ כי תבוא סעי’ כ”ג, עיי”ש שכ’ שיש לחוש לדעת הט”ז שפוטר את החנות ממזוזה מפני שאין הסוחרים יושבים בהם אלא ביום ולא בלילה, לכן יקבע בלי ברכה, וכ”כ בס’ ברכת הבית להגרא”ח איינהארין זצ”ל ח”ב שער נ”ט סעי’ י”ג, ובהליכות עולם מזוזה סעי’ ל”ד, ובשו”ת תשובות והנהגות ח”א סי’ תרמ”ז ובס’ חובת הדר פרק ג’ הערה כ”ד ובשו”ת אדני פז ת”א סי’ ס”ו. אלא שיעוי’ בהליכות עולם שם שהמברך יש לו על מה לסמוך.