שכיר שקנה עבור בעל הבית וקיבל בונוס

שלום רב
מנהל נתן לי רשות (אני שכיר שלו) ליקנות סחורה . בעל סחורה אמר לי אם תיקנה ממני אני נותן לך קומיסיון (שכר עמילות) והמנהל לא יודע העסקה שיש ביני לבין בעל הסחורה.
האם מותר לקבל הקומיסיון מבעל הסחורה בגלל שקניתי ממנו ולא מן אחר?
ואם בעל הסחורה יהודי, האם זה ריבית?
ואם מותר הדבר , זה לא אונאה לגבי המנהל שלי?
נא לתת לי מקורות אם אפשר.
תודה ובברכה.
מימון.

תשובה:

שלום רב,

אם אני מבין היטב, שאתה כשכיר רוכש סחורה עבור המעסיק שלך, אולם אתה יכול לבחור היכן לרכוש את הסחורה. לכן אותו אדם מציע לך בא תקנה אצלי, ואני אתן לך אישית – עבורך, עלמה על כך.

יש מחלוקת בין רש"י והרי"ף האם במקרה כזה שהוא מדגיש שהעמלה היא מתנה עבורך האם היא שייכת לך, או שעליך להתחלק בזה עם בעל הבית, משום שהסיבה שהוא נותן לך את העמלה הוא רק בגלל הרכישה שזה שייך לבעל הבית. ראה שו"ע סי' קפג סעי' ו' וברמ"א ובש"ך ס"ק יב. לכן חצי מהעלמה אתה יכול לקחת בעצמך, וחצי יש מחלוקת האם זה שייך לך או לבעל הבית.

אולם יש לשים לב, שכל זה שייך רק אם אין כאן כל שינוי במחיר ממקום אחר. משום שאם יש אפילו מעט שינוי אסור לך לעוות עבור המשלח, ועליך לקנות עבורו במחיר הטוב יותר.