דמי תיווך לעסקה שנגמרה לאחר שנתיים

שלום
מתווך הציג לי ולשותפי בעל קרקע לפני שנתיים. שותפי הכיר אותו ואף היו בקשר. במהלך הפגישה הוצג לנו מספר חלקות אדמה אך רצוננו היה בחלקה מסוימת של אחותו אך אמר שהיא לא למכירה. ולא יצא כלום מפגישה זו.
אותו מתווך ניתק הקשר ולא המשיך בנסיון לקדם עסקאות עימו.
לאחר שנתיים המגרש היה רלוונטי והציע לנו ומימשנו חלק.
כעת אחרי שנתיים פנה המתווך אלי וביקש דמי תיווך?
מה ההלכה אומרת? ומה דין אותו מתווך שלפי חוק האזרחי לא פעל כלל בנדון. ובגלל הזמן שחלף פניתי לבעל הקרקע שיגיד מה זכור ולפי גרסתו שותפי אף היה בקשר על חלקה זו לפני אותו מתווך אך לא הייתה רלוונטית.

תשובה:

שלום רב,

הזמן הרב שעבר אינו קובע שאין חיוב לשלם דמי תיווך, אם בכל זאת העסקה יצאה רק בגלל עבודת המתווך. אלא אם כן ניתן להוכיח שהמתווך התייאש מכך שהעסקה עוד תתבצע.

בשאלה הועלו שתי סיבות נוספות שיכולות לפטור מלשלם דמי תיווך. 1. העובדה שהשותף כבר היה בקשר לגבי חלקה זו אף לפני המתווך, עובדה שיש לברר אותה. 2. נכתב שהקרקע אינו של אותו אדם שהמתווך קישר אלא של אחותו. גם אם אותו אדם מטפל בנכסי אחותו, אם כוונת המתווך לא הייתה אלא לקרקעות שבבעלות אותו אדם ולא לקרקע זו שבבעלות אחותו, אין חיוב לשלם דמי תיווך בקניית הקרקע של האחות, אף אם הקשר הגיע באמצעות האדם שהמתווך קישר אתכם.