לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

המתווך החתים אותי על סעיף שאם הדירה תמכר נשלם דמי תיווך

יש לי שאלה לגבי דמי תיווך על דירה ששכרנו ואחרי זה רכשנו.

בקיץ 2013 מצאנו דירה להשכרה דרך מתווכת. לאחר שהגענו לראות את הדירה, מתווכת חתימה אותנו על טופס, שבאחד מהסעיפים התחייבנו לשלם דמי תיווך גם על הרכישה של דירה, במידע וניקנה אותה בעתיד. (היא לא סיפרה לנו על תנאי זה בשיחה מקדימה בטלפון)

באותו זמן דירה לא עמדה למכירה וגם אף פעם בעלת הדירה לא ביקשה ממתווכת הזאת למכור את הדירה, וגם לא ניהלנו שום משא ומתן לגבי רכישה של דירה. גם חוזה השכירות לא כלל שום אופציה לרכישת דירה בעתיד. ב 17.07.2013 חתמנו על הסכם שכירות. שילמנו למתווכת דמי שכירות כמו שהתחייבנו. כל הזמן חיפשנו לרכישה, כולל גם דרך מתווכת הזאת. לאחר שנה וחצי, בעלים החליטו
למכור אותה, הם פנו עלינו בצורה ישירה. ב 03.12.2014 חתמנו על חוזה רכישה של הדירה. מתווכת לא ידע בכלל על זה. התייעצנו עם כמה עורכי דין, שכולם אמרו שזה מקרה שילך לבית משפט, מאחר שלפי חוק המתווכים נדרש שמתווך אמור להיות גורם יעיל בעסקה,
ובמקרה שלנו לא ברור שזה התקיים.  כמה מהם אמרו שיש סיכוי די גבוה שבית משפט יפסוק לטובתנו. כרגע מתווכת דורשת מאתנו דמי
תיווך, רציתי לברר מה עלי לעשות לפי ההלכה, האם יש במקרה הזה טענה קבילה בבית דין?

•       האם אנחנו חייבים לשלם דמי
תיווך?
•       האם הדרישה לתשלום דמי
תיווך גם אחרי שנה וחצי
מוצדקת?
•       האם אני חייב ללכת לבית
דין , או להציע לפנות לבית
משפט?
•       מצב הזה ניראה לנו כניצול של מצוקת מחפשי הדירות, בשכונה שכמעת כל השוק נשלט ע"י המתווכים. (סוג של קרטל). האם הלכה מתייחסת למצב כזה ?

תודה רבה,

תשובה:

שלום רב,

אינם חייבים לשלם לה תיווך על הרכישה.

מאחר שבזמן שהראה המתווך את הדירה .הדירה לא עמדה למכירה. בשעת מסירת המידע המתווך לא קידם את הקונה בכהוא זה לרכישה.

הסעיף שחתמת עליו נועד למקרה שהדירה כבר מועמדת למכירה ושכירות, וקיים חשש שהקונה יערים וישכור לפני שיקנה. ובמקרה כזה הסעיף מחייב דמי תיווך אבל במקרה הנדון הדירה לא עמדה למכירה ואין כאן כל פעולת תיווך