השקיע כסף של חבירו במניות ללא רשות והרוויח

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה שכנראה מתייחסת למקרה של "יורד לשדה חבירו":

אם השקעתי כסף של חבר במניות מסויימות ועשיתי רווח נאה, מבלי שנתבקשתי או קיבלתי רשות במפורש מהחבר (אך החבר ידע על כך), למי שייך הרווח – לי או לחבר?

האם המצב משתנה אם החבר לא ידע על כך, אלא רק לאחר מעשה (אחרי שכבר היה רווח)?

תודה,

תשובה:

אם לא היה לך רשות ללוות את הכסף ולהשתמש בו לצרכיך, הדין הוא שהרווחים הם לבעל הכסף, כל עוד שלא גילית את דעתך מראש לפני שני עדים שאתה מתכוון להתעסק עבור עצמך.

החבר חייב לשלם לך עבור העבודה הוצאות ממשיות (אם היו) וכן שכר טרחא כפי שמשלמים לפועל שעובד לפי שעות.

יש לציין שאם היית מפסיד בהשקעות, היית חייב לשלם את ההפסדים, כך שהיו לך סיכונים ללא סיכויים להרוויח.

מקורות:

עיין רמ"א חו"מ סי' רצב סעיף ז.

לכאורה יש למתעסק דין יורד שלא ברשות בשדה שאינה עשויה ליטע. עיין שו"ע חו"מ סי' שעה סעיף א ועיין עלון המשפט גליון 18 עמוד ב.