משלוח של בשר המגיע על ידי שליח שאינו שומר מצוות

בדין בשר שנתעלם מן העין, כיצד מותר להזמין מאכל בשרי ממסעדה בכשרות מהודרת, כשאין יודעים אם השליח שיביא זאת יהיה שומר תורה ומצוות או לא.

תשובה:

אכן צריך להקפיד לכתחילה כשמזמינים אוכל בשרי אף אם הוא מגיע מחנות עם הכשר מהודר, לבקש לעשות ב' חותמות כדי שיהיה סימן שלא הוחלף, ובדיעבד די גם בחותם אחד.

ובשליח העובד בקביעות בחנות יש הסומכים על סברא המוזכרת בפוסקים שיש חזקה שאומן לא מרע אומנותיה, ובפרט שאין תועלת בהחלפת הבשר כיון שאין הפרש גדול במחיר.

מקורות:

ר' בשו"ע יו"ד סי' ס"ג ס"א ובסי' קי"ח ס"א וברמ"א שם. ור' בספר בינה ודעת פרק י"א סעיף י"ג – ט"ו שהביא מקורות לכך שניתן לסמוך על החזקה שאין אומן מרע אומנתו ושכשאין תועלת אין חשש זה.