האם ראוי לשלם על מוצר שהגיע לאחר ביטול ההזמנה

שאלה:

שלום רב.
הזמנתי לפני קרוב לחודש בטמבוריה שאני נוהג לקנות שם "מנורת שבת" דינאמית עם מכסה, מבעל החנות , לאחר שלא היה להם בחנות.
לאחר שבוע – שבועיים אני ניגש ובעלת החנות (אשתו) אומרת לי שאזל אצל הספק . הודיתי לה כמובן ובקשתי שלא יזמינו עבורי כי כנראה שאקנה במקום אחר ואכן כך היה.
אתמול כשאני עובר בקרבת מקום , בעל החנות מודיע לי בשמחה שהגיעה המנורה ואמרתי לו "כבר אמרתי לאשתך שאמרה לי שאזל המלאי שלא תזמין".
היה ניכר שלא היה מרוצה מתשובתי , אם כי לא אמר לי כלום.
אמרתי לו "אני מאמין שיש קליינטים למנורה" , ולא השיב לי אלא לקח את השיחה לעניינים אחרים.

שאלותיי :
האם היה כשל כלשהו בהתנהלותי , והאם יש מידת חסידות לרכוש אל המנורה שהוזמנה במיוחד עבורי(!) מחמת טעות בתקשורת אצלם.
אם באופן לא מתוכנן אמצא שימוש למנורה — האם זה מגדיל את החיוב מצד מידת חסידות ?
האם בכלל זה נוגע ב"מחוסר אמנה" — למרות שבקשתי במפורש מאשתו שההזמנה תבוטל ?

מודה לכם מאוד מראש

תשובה:

שלום וברכה,

אין חובה מצידך לרכוש את המנורה, וגם לא ממדת חסידות. ראשית כל אתה ביטלת את ההזמנה. בנוסף, ההזמנה שלך לא גורמת להם הפסד זה לא מוצר שמתקלקל, וניתן למכור לאחרים, וכך זה יהיה הם ימכרו לאחרים, ולכן גם ממדת חסידות אין סיבה להחמיר ולרכוש.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שלג ס"ח גבי הזמין מאומן דבר שיגיע לו הפסד, שנחשב לגרמי, וכאן שאין הפסד אין שום חובה לקנות. וגם מחוסר אמנה לא שייך כיון שההזמנה התעכבה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אני מודה לכם מאוד על התשובה הממצה ועל המ"מ.
    בכל זאת , האם העיכוב בהזמנה פירושו אי קיום התחייבות(גם אם לא נאמרה בפירוש) מצד המוכר — ולכן אין פה צד של מחוסר אמנה ?
    כי למעשה אין לי התחייבות לרכוש שלא בתנאים שנקבעו מראש ?