הגיית שם ה' בלימוד רמב"ם

שאלה:

שלום וברכה, כתוב באפליקציית רמבם אצלי לפעמים את שם ה׳ כך: ״יי״. זה מופיע בין בהזכרת פסוקים בין אם לא. האם אפשר להגות את ה׳ כמו שם הויה או שמא צריך לומר ״השם״? תודה רבה

תשובה:

צריך לומר השם. אלא אם כן זה פסוק שלם.

שבת שלום ומבורך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. או אם זה אפילו חלק מפסוק ובלבד שיש משמעות לחלק הפסוק.
    למשל מותר לומר "קרוב השם לכל קוראיו" גם אם לא מסיים את החצי השני של הפסוק "לכל אשר יקראוהו באמת".
    כך נוהגים בני ספרד.

  2. דומני שנהגו כך אלא רק בדרשות ובעיקר בשם אלוקים ולא בשם אדנות, ובטעם החילוק ראיתי בספרו של הרב מוצפי שכתב, שלומר השם זה לא דרך בזיון אלא כבוד, אבל לומר אלוקים זה בעצם סוג של שיבוש המילה ולכן נמנעו מכך ככל שאין חיוב גמור מדינא.

  3. למעשה נוהגים כך לא רק בדרשות ולא רק בשם אלוקות.
    הדוגמה הכי מובהקת, אם הרב יפתח כל סידור של עדות המזרח ובני ספרד, לא משנה איזה סידור, בקריאת שמע שעל המיטה כחלק מהנוסח של הפסוקים המובאים לשמירה והגנה, מובא חצי פסוק "כי אתה יקוק מחסי"
    ואין שם את המשך הפסוק ("עליון שמת מעונך"), ויש ענין לפי המקובלים לומר דווקא בנוסח זה ללא המשך הפסוק.
    ועוד יש דוגמאות למכביר.
    לגבי מה שכבודו כתב על החילוק בין שם אלוקות לשם הוויה, ישנם רבנים מבני ספרד שאומרים את השם אלוקים (ב-ה ולא בק) אפילו לא בתוך פסוק כלל אלא כל שנאמר בדרשה של דברי תורה. לעומת זאת את שם הוויה מקפידים לומר דוקא בתוך פסוק (או חציו אבל עם משמעות כפי שאמרנו) ובודאי שלא נאמר סתם כך באוויר אלא בדברי תורה וכד' גם כשלומד לבדו.
    שבוע מבורך ומואר