יציאה מבית מדרש/כנסת לפני הסוף

שאלה:

שלום וברכה
אני חיב לברר משהו.
"יה"ר שלא יהא חלקי ממעמידי בית המדרש" (שבת קיח)
כתב מהר"ל: "עונש הגורם שיעמדו מבית המדרש, שמתחיל לצאת בתחלה, הוא גדול מאוד, שהוא גורם שגם אחרים יעמדו עמו, והנה מבטל את הרבים וחטא הרבים תלוי בו"

1. לפעמים אני יוצא ממנחה קטנה בבה"כ בשבת לפני הסוף, כי אני ממהר לסעודה שלישית, האם זה אסור?
2. לעיתים רחוקות בשחרית אני עייף באופן לא רגיל, האם אסור לי לצאת אחרי ובא לציון? עצם זה שכן קמתי להתפלל במניין במצב כזה זה כבר דבר גדול… להתפלל בעייפות זה קשה.
3. לפי מהר"ל האם אסור לצאת 15-20 דקות לפני סוף סדר בוקר בשביל לסדר משהו? הרי נשמע מהגמ' שזו מידת חסידות, אך מהר"ל כותב בלשון תקיפה מאד…
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ראשית רש"י מבאר אחרת מהמהר"ל, ולדבריו דוקא אלו הקוראים לחבריהם לצאת בכלל ענין זה. שנית נראה שכוונתו בעיקר בסיום הסדר ולא בסיום התפילה, שם לא יגרום הדבר לאף אחד לצאת, כי מי הוא זה שיוצא קודם סיום התפילה… להפסיד קדיש וכו'… ואכן כדאי להתחזק בזה. רק בסיום הלימוד שאינו בזמן מוגדר לגמרי, שם יש חשש שמי שמקדים לצאת גורם רפיון לחבריו.

שנזכה תמיד לחזק ולהתחזק!