הוצאות משפט

שאלה:

חוטא נשכר? אם נאלץ אני לתבוע יהודי בבית דין שאין כלל הכרה בהוצאות שנגרמו לי? מה ההיגיון לטעון שזה רק גרמא. ואכן נשאל עוד אם הזיק לחבר בגרמא מכוונת על ידי כח כחי האם נכון לפטור. אדרבה ההיגיון מחייב אחרת כפי שרואים בבתי משפט.

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה אין חובת תשלומים על הוצאות משפט, ולא בגלל שזה נחשב לגרמא אלא שהלכה רואה זכות לדון מול השני, דהיינו זכותו של התובע לתבוע, וזכותו של הנתבע לדרוש שיתבעו אותו בבית דין, ואם אח"כ התברר שיצא מופסד זה לא סיבה שהוא ישלם את ההוצאות של הצד השני, כיון שזכותו להתדיין. ההלכה בדבר זה נוגדת את הפסיקה של הבית משפט שלרוב הם מחייבים את הצד הנפסד בהוצאות משפט.

יש איסור להזיק בגרמא, ואם הזיק בגרמא חייב בדיני שמים, אלא כיון שזה לא נזק ישיר בית הדין לא מחייבים בעצמם כיון שהתורה לא חייבה אלא בנזק ישיר ובטוח. וכאמור הוצאות משפט אינו נחשב לגרמא, אלא אם כן הוא סירב להופיע בבית דין שבזה הסרבן חייב לשלם לו הוצאות שנגרמו לצד השני.

בהצלחה.