שבע ברכות שלא בבית החתן

שאלה:

שלום הרב
אני יודע שמעיקר הדין אין מברכים שבע ברכות אלא בבית החתן, אמנם רבים נוהגים לברך היום באולם ובבית המארחים : נכון שיש סיוע למנהג זה ? האם יש פוסקים שמתירים זאת ?

תשובה:

שלום וברכה

מנהג בני ספרד שלא אומרים שבע ברכות אלא בבית החתן, האשכנזים נוהגים לברך גם גם באולמות וכדומה.

מקורות:

בירושלים נוהגים הספרדים כפסק השו"ע (אבה"ע סי' סב סעי' י') שאין מברכים אלא בבית החתן. ראה שובע שמחות (פ"א סעי' יז). הט"ז (שם סק"ז) כתב גם בדעת הרא"ש, שאם החתן והכלה הולכים לשמוח בבית אחר: "באותה שעה שהוא שמח בבית שני נקרא גם אותו הבית אז חופה", ולשיטתו יש לברך בכל מקום שעושים סעודה לכבוד החתן והכלה ושמחים שם. וכדבריו סוברים רוב האחרונים (הב"ש סקי"ג, מהר"ל מפראג פ"ק דכתובות, כנה"ג סי' ס"ב סקכ"ז, הפחד יצחק מערכת הב' דף ס"ב, ערוה"ש סע' ל"ו), וכן נוהגים בני אשכנז וחלק מבני ספרד (ראה מש"כ הגר"ש משאש בהקדמה לסידור עוד יוסף חי, ספר ברכת השם ח"ד פ"ה סע' ג').