הברה ספרדית בעלייה לתורה בבית כנסת ספרדי

שאלה:

1) אם החזן הגיע לי"ג מידות, ואני נמצא קצת לפני (לצורך הדוגמא – עוד שלושים שניות אני מגיע לשם), מותר לי לא לענות איתם, ואז פשוט להגיד (בלי טעמים) כשאני מגיע לשם?
או שמא – אני צריך לקרוא עם טעמים כשאגיע לי"ג מידות (בגלל שזה לא "עם הציבור" ממש)?
השורה התחתונה היא – מה ההנהגה הנכונה במקרה שכזה.

2) אני גדלתי בבית (חוזרים בתשובה) שלא דיברו בו בהברה אשכנזית כלל.
מכיוון שאני למדתי בישיבות אשכנזיות, בכל זאת, משהו תפס.
כיום, ההנהגה שלי היא מפוצלת:
כשאני שר זמירות שבת – זה בהברה ישראלית (אשתי גם גדלה בבית עם הברה ספרדית, אז יש בזה ענין של שלום בית, וכך גם גדלתי בבית),
קידוש – בהברה ישיבתית, וכן תפילה וברכות.

השאלה היא לגבי עליה לתורה בבית כנסת של חמי.
זה קהילה ספרדית בחו"ל, ומרגיש לי ששם לשמוע אשכנזי עולה לתורה בהברה אשכנזית זה דבר תמוה מאוד,
בנוסף לכך – כל פעם שכיבדו אותי בעליה לתורה (מבושה – או אולי כדי "להתאים את עצמי" לסביבה), זה היה בהברה ספרדית (חוץ משם השם).

עוד מעט אני צריך להיות בבית כנסת הנ"ל,
והשאלה שלי היא, מה ההנהגה הנכונה (חמי, וכל הקהל, יהיו מופתעים לשמוע את ההברה האשכנזית, הן משום שזה לא מה שעשיתי עד כה, והן משום שזה משונה בנוף)…
זה נשמע קצת מוזר, אבל באמת שיש לי פה דילמה, עד כדי כך שאני מעדיף שלא יעלו אותי לתורה…

תשובה:

שלום וברכה

1. ההנהגה הנכונה להפסיק במה שאתה אומר ולומר עם כולם.

2. בבית כנסת ספרדי בחו"ל שיש מנהג המקום מובהק יש בהחלט מקום לומר שכאשר אתה עולה לתורה אתה עושה זאת לפי מנהגם. אמנם לא נהגו להקפיד בכך כלך כך, אבל אם אתה מרגיש שכך נכון, זה בהחלט נכון ואפשרי. שמעתי פעם מהגר"י יוסף שליט"א שהגרש"ז אויערבך בא לחופה של אחד מאחיו ואמר ברכה בהברה ספרדית. זה נשמע חידוש בעיני, כיון שלא נהגו כך בארץ שבכל חופה יש הברות שונות וכו' לפי המברכים, אבל עצם הדבר יש לו מקום.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. 1) אז לדלג, להגיד איתם י"ג מידות, ואז לחזור לאיפה שהייתי, ואז לומר הכל כרגיל חוץ מה"מקום" של י"ג מידות (כי את זה הרי כבר אמרתי איתם)… מרגיש קצת סבוך?

  2. החזון איש החמיר בכך אבל נראה שם בזה שייך מנהג המקום, דעת החזון איש לא היתה לגבי ספרדים וממילא גם מי שמסתפח אליהם מצד מנהג המקום יכול לומר כך.

  3. אחרי שדילגת אין טעם לומר א-ל מלך שזו הפתיחה לי"ג מידות, כל השאר אכן אתה חוזר ואומר ממקום שבו עצרת. כמובן לא באמצע שמונה עשרה.