להגזים בכדי להוציא קצבה מביטוח לאומי

שאלה:

שלום למורינו הרב.
שאלתי בבקשה,
אני חולה במחלה חשוכת מרפא "טרשת נפוצה".
ושאלתי לי לרב היא:
האם מותר לפי ההלכה, להגזים בוועדה הרפואית ל ביטוח לאומי?
וזאת על מנת להוציא מהם מחייה יותר רווחה ופחות חנוקה.
אני כעת נמצא בשלב מתקדם של המחלה והפכתי (רצון השם כמובן) לנכה 100אחוז.
הרב ! האם זה נחשב למירמה?

תשובה:

שלום וברכה,

"להגזים" ישנם שני משמעויות. א. להוסיף למחלה דברים שלא קיימים – וזה אסור משום איסור גזל. ב. לספר את מה שקיים בלבד אבל לספר את המצב בצורה דרמטית ומשכנעת [לספר איך קשה ואיך אתה מתמודד גופנית וריגשית וכדומה], כדי לקבל קצבת נכות גבוהה – וזה מותר, כי אתה לא מוסף דברים שלא קיימים אלא מספר את אותם דברים במקום להעביר נתונים יבשים אתה מתאר את המצב בצורה משכנעת.

רפואה שלמה ותדע רק טוב.