התנהלות בלחימה בשבת ובחול

שאלה:

שלום לרב
רציתי לשאול.
א. יש לי אפשרות לצאת לחופשה של 48 שעות
האם אני חייב לצאת ביום שבת כדי למנוע חילול שבת או אפשר גם יום חול.
ב.בשבת עשיתי קידוש לכל החברים שלי יש ביד בקבוק קטן של יין.רק אני שתיתי.האם כולם יצאו ידי חובה
ג. האם אפשר לעשות קידוש בזמן בדיקת קשר בנגמ"ש והאם כל מי ששומע יוצא ידי חובה?
ג. יוצא לי לשמוע בקשר תפילה בשידור חי.
האם אני מצטרף לתפילה הזאת?
ד. שאין אפשרות ליטול ידים ללחם האם להימנע מלאכול או ניתן לעטוף הלחם?
ה.אנו רואים ניסים כל יום מתי לברך הגומל??
בחופשה או כל יום או בסיום המלחמה.

תודה לרב.

מאיר

תשובה:

שלום וברכה

1. אין לך חובה לצאת דוקא בשבת, מה שאתם עושים בשבת מטעמי פיקוח נפש הוא היתר גמור וגם מצוה גדולה, ואם לא תעשה את הדברים אתה יעשה זאת מישהו אחר. אמנם אם את נמצא במקום ובסיטואציה שאתה חושב שלא תוכל לעשות מה שמותר דוקא [לא בעזה, אלא נניח במקומות שקטים יותר ועושים דברים שלא קשורים לפיקוח נפש], ויש לך אפשרות לצאת לשבת, ודאי זה עדיף.

2. אין חובה למסובים לשתות מהקידוש זה רק הידור, ראה סי' רעא סעי' יד.

3. כשאתה מקדש לא אתה תבדוק בקשר אלא מישהו אחר. ואם בדיוק צריך לבדוק תקדש כמה דקות אחר כך.

4. תפילה בשידור חי לא נחשבת תפילה במנין אבל מותר לענות אמן. ראה כאן בהרחבה.

5. ניתן לעטוף את הידים [לא את הלחם] ולאכול כך. ראה שו"ע סי' קסג סעי' א.

6. לכאורה רק בסיום המלחמה.

בשורות טובות וישועות מקיפות,

תשובו כולכם לבתיכם בריאים ושלמים שמחים ורעננים,

ושנזכה כולנו לישועת עולמים ולגאולה שלמה.