אופן כתיבת כתובה [וכן שטר תנאים] כשאין אב

שאלה:

זוג שמתחתן שאין להם אב [תרומה] ולא רוצים שיתפרסם הדבר כיצד יכתבו בכתובה, בלי הורים בכלל? לכתוב את האמא [יקריאו משהו אחר רק שלא יתבזו] בנוסף אמא של הכלה עשתה שינוי מין ונקראת בשם של בן אם יכתבו סתם בן שלמה הרי זה כאילו אמרו שהוא בן וא"כ צריך להדגיש בן האשה שלמה [ומלבד שזה מוזר הרי אולי יהיה מוטעה מעיקרו] אולי הכי פשוט לא לכתוב לא אמא ולא אבא והמקריא שיקריא מה שירצה.

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שלחתן אין אב ידוע משום שהוא נולד מתרומת זרע. כותבים את שם האב הידוע ואין בכך בעיה. משום שכולם מכירים אותו בשם זה. גם בגט שהשם מעכב בדיעבד, בסיטואציה כזו אם כתבו שם האב הידוע זה כשר. לגבי שטר התנאים ברור שכך יכתבו זה עוד פחות מכתובה. כלומר, גם כתובה במהותו זה רק שטר התחייבות, אולם מקפידים על השמות בכתובה כפי שכתב בנחלת שבעה משום שבעתיד (שלא יקרה..) כאשר הזוג מתגרשים בודקים בכתובה את שמותיהם של בני הזוג.

כך לגבי שם הכלה, כותבים אותה בן אביה המוכר כאביה ולא הנבנתי מדוע הניתוח שעשתה אמה רלוונטי לסיפור.