היתר עיסקה – מקורות

שאלה:

שלום,
מתי התחיל היתר עיסקה כדרך ל"גביית ריבית"
האם יש לנו מידע על גובה ה"ריביות" שהיו בהתר עסקה בעבר הרחוק?

תשובה:

שלום וברכה,

בגמרא ב"מ קד, ב מובא לגבי עסקה [לא היתר עסקה] שיש אפשרות להלוות לשני בצורה של עסקה שחצי מהכסף הוא הלוואה וחצי פיקדון. בתקופת הלבוש, הסמ"ע ומהר"ם מקראקא שראו שעיקר הפרנסה של היהודים הוא מהלוואות, לכן תיקנו היתר עסקה, ומטרתו א. להגן על הקרן שהלווה לא יטען טענה שנאנס הכסף פיקדון. ב. התפשרות על הרווחים, שלא יצטרכו להישבע על רווחים אלא יתפשרו.

בזמן הגמרא שמדובר בעסקה לגמרי, איין סכום על רווחים, אלא כל רווח חולקים בו והמתעסק מקבל חצי מהרווחים ובנוסף שכ"ט. אלא שבהיתר עסקה זה התפשרות ובכך לא צריך להישבע, ועל זה לא מועיל להפקיע רווחים שמסתבר שלא הרוויח, ושכר הריבית צריך להיות לפי הריבית המוצעת בשוק בלבד.

בהצלחה.