איחרו בתשלומים שגורר הפסדים

שאלה:

שאלה לכבוד הרבנים כאשר עשיתי עסקת תווך לפני מעל שנה וסיכמתי עם הקונה שהוא משלם לי בתשלומים או בפעם אחת והוא התחיל לשלם בתשלומים אבל בזמן האחרון הוא לא עומד בהם מסיבות שונות בהתחלה זה היה מצב השוק של מכירת דירות שיש האטה ועכשיו אולי מלחמה וזה כסף שהוא בשבילי פרנסה ואילו הייתי יודע שלא יעמוד בתשלומים הייתי דורש מידית בשעת העסקה את כל התשלום מה ההלכה במיוחד שאני זקוק לשלם רביות ולקחת הלוואות מבנק ומכרטיסי אשראי האם לפחות את הנזק הוא צריך לשלם לי ומה באופן כללי ההלכה אשמח למענה תודה לכבוד הרבנים ?

תשובה:

שלום וברכה,

הלקוח חייב לשלם לך תיווך כפי הסיכום שסיכמתם, שישלם לך בתשלומים. אם הלקוח לא עומד בתשלומים עובר באיסורי תורה שעושק שכר שכיר.

למרות שהלקוח עושה שלא כדין שמעכב לך את התשלומים, הלקוח לא חייב לשלם על הפסדים שבגין איחור התשלומים, כיון שזה גרמא בנזקין.

בהצלחה.