כיסוי ראש לאישה שנישאה לא כהלכה

שאלה:

בס"ד
שלום רב
מה הדין לגבי אישה "שהתחתנה" עם גבר לא דרך הרבנות ולא עמדה תחת החופה, אלא נישואים אזרחיים בארץ או בחו"ל, האם נחשבת נשואה והאם חייבת בכיסוי ראש בכל מקרה?

תשובה:

שלום רב,

נישואין אזרחיים מעיקר הדין לא נחשבים לנישואין. למעשה היה פולמוס גדול בפוסקים בעניין זה לפני כמאה שנה, והיום הנוהג הוא כאשר הם נפרדים להצריך גט אם אין בזה קושי. כלומר, מאר שמעיקר הדין אין זה נחשב לנישואין לכן, יתירו אותה ללא גט. אולם מאחר שמדובר באיסור חמור של אשת איש, לכן החמירו כאשר אין קושי מיוחד להצריך גט.

מסיבה זו לכאורה ניתן לומר במענה לשאלתך, שמאחר שמעיקר הדין אין זה נחשב לנישואין, א"כ אינה צריכה ללכת בכיסוי ראש שהרי המנהג הוא להציך כיסוי ראש רק בנשואה. אלא שאיני בטוח שגם במקרה כזה אינה צריכה כיסוי ראש. ראה במשנה ברורה סי' עה ס"ק יא: "ובתולות ארוסות אסורות לילך בגילוי הראש וה"ה בתולות שנבעלו צריכין לכסות הראש ומ"מ אם זינתה ואינה רוצה לצאת בצעיף על ראשה כדרך הנשים אין יכולין לכופה". למעשה היום נוהגים רק נשואות ללכת עם כיסוי ראש. לכן יש מקום לומר שמאחר שהיא נחשבת בציבור כאישה נשואה עליה גם לכסות את ראשה, וצ"ע.