תיווך בגין מסירת מספר טלפון של המוכר

שאלה:

אדם פנה אלי על דירה מסויימת בבניין שאני גר מה פרטי המשכיר/ מוכר שלה
כדי לקבל פרטי קשר של בעל הבית המוכר או המשכיר

א. האם מותר לבקש מבעל הבית תיווך למרות שלא טרחתי על הדבר שיש קונה/שוכר

ב. במידה והוא המשכיר/מוכר מסכים לתת תיווך, האם עלי לגלות לו שלא טרחתי כלום

ג. האם עלי לגלות לקונה/שוכר שאני מקבל תיווך, לכאורה זה יכול לפגוע בגמישות המוכר/המשכיר שלא יתרצה לרדת במחיר ביודעו שהוא גם משלם תיווך אלי…

ד. האם במידה ואדם מקבל תיווך יש עליו אחריות כל שהיא לעתיד על טיב המקום או השוכרים (וכשמקבל מהשוכרים תיווך האם יש אחריות כלפיהם על טיב המשכיר?), ובמילים אחירות, איזה אחריות יש למתווך על עצם התיווך

האם יש פרט חשוב אחר הלכתי תורני שעלי לדעת? במקרה שהעליתי בסעיפים א-ג

תשובה:

שלום וברכה,

אם הקונה ניגש אליך לקבל את המספר טלפון של המוכר והוא ידע שפלוני מוכר את הדירה ואתה רק הבאת לו את המספר, אין זכות לקבל דמי תיווך. דמי תיווך ניתן על מסירת מידע שפלוני מוכר או משכיר את הדירה, אבל אם הקונה יודע שבעל הדירה מוכר ורק ניגש לקבל מספר טלפון אין על זה דמי תיווך, ואם המוכר רוצה לשלם לך, עליך להודיעו שאתה לא מסרת את המידע של מכירת הדירה אלא רק מסרת מספר טלפון.

אם אתה הבאת את המידע לקונה והבאת לו מספר טלפון מותר לך לקבל דמי תיווך, ואתה לא צריך ליידע את הצד השני על כך.

בהצלחה.