ברכה אחרונה על עוגה שאין בה כזית דגן בכדי אכילת פרס

שאלה:

שבוע טוב כבוד הרב,
האם בעוגיות קנויות כאשר הרכיבים מכילים עוד דברים חוץ מקמח צריך לברך על יותר גרמים כדי ברכת מעין שלוש?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר המינים האחרים ניכרים כמו עוגת קצפת או שיש בה מילוי וכדומה, אין ספק שצריך שיהיה בדגן עצמו כזית בכדי אכילת פרס כדי לברך ברכה מעין שלוש – על המחיה, הנדון הוא כאשר מדובר בבלילה אחידה שמורכבת מקמח וביצים וסוכר וכדומה, וכרגע הכל מירקם אחד, ובזה דן המשנה ברורה והביא להמליץ טוב על הנוהגים לברך על המחיה על כזית מכללות עוגה זו ולאו דוקא שיהיה בגדן כזית, משום שהביצים והסוכר באים להטעים ולשמש את הקמח וכיון שהכל אחד זה בטל ומצטרף. אמנם הלכה זו אינה מוכרעת די הצורך, והמחמיר בזה לאכול דוקא מהדגן עצמו כזית בכדי אכילת פרס, יש טעם למנהגו וכך ראוי לכתחילה.

מקורות:

משנה ברורה סימן רח ס"ק מח

"לענין פת כיסנין שמעורב בתבלין הרבה [כגון צוקע"ר לעק"ך] נוהגין העולם לברך עליו לבסוף על המחיה כשיש בו כזית אף שבמין דגן לבדו שנמצא בו אין בו שיעור כזית ואולי שטעמם מפני שהתבלין בא להכשיר את האוכל מצטרף עם האוכל גופא לשיעור וכדאיתא כעין זה במ"א סימן ר"י. ולכתחלה טוב ליזהר לשער שיהיה בהקמח שיעור כזית".