מלאכה לפני התפילה

שאלה:

שלום כבוד הרב.

למדתי שמותר לעשות כל מיני דברים שנקראים "מעשי הדיוט" לפני תפילת שחרית.

1) האם זה נכון? והאם יש גבול בדין הזה?

2) ומה הדין לגבי מנחה וערבית?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

1. אינני מכיר הגדרה של מעשה הדיוט בהקשר הזה, דברים שנעשים בדרך ארעי כמו סידור המיטה הכנסת בגדים ממוינים לכביסה או השלכת האשפה וכדומה אין בהם איסור. ראה פאר הדור ח”ב עמ’ ריג, שו”ת רבבות אפרים ח”א סי’ סב, והליכות שלמה פרק ב אות ה. מכולת לצורך אוכל לארוחת בוקר לילדים גם יש להקל משום שזה צרכי מצוה, כך הורה הגרש"ז אויערבך שם. אבל דברים שמושכים זמן אסור.

2. במשנה ברורה בסי' פט ס"ק יט כתב שאותם דינים הנוהגים בשחרית נוהגים גם במנחה קטנה [ויש דברים האסורים כבר במנחה גדולה ראה סי' רלב], אולם בפוסקים כבר כתבו שהכל אמור על מלאכה שיש בה שיהוי, כמו נסיעה וכדומה, שהרי טעימה קלה התירו לפני מנחה, ראה בענין זה בשו"ת שבט הלוי ח"ח סי' יח ואור לציון חלק ב פרק ז אות ו. ומכל מקום מי שרגיל להתפלל תמיד בשעה קבועה או מעמיד שומר לתפילתו נהגו להקל בזה, שלא כמו בתפילת שחרית, ראה ערוך השלחן סי' רלב סעי' טו-טז, והכל לפי הענין.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. "מעשה הדיוט", רציתי לומר פעולות קטנות וקלות.
    למעשה, למדתי באיזה ספר שהביא הלכה מתוך ספר "הליכות שלמה" (מאת הרשז"א) [ב, ה], שמתיר לעשות פעולות קטנות לפני תפילת שחרית.
    אבל אין לי את הספר הליכות שלמה, ולכן רציתי לשאול את הרב אם אפשר לסמוך על ההלכה הזו הלכה למעשה.
    (כי אולי זה לא מוסקם אצל כל הפוסקים, או מישום סיבה אחרת).

    תודה רבה.