לא ילבש – תחפושת / תפילה כנגד פסלון

שאלה:

שלום,
1. לעיתים אני משחק עם בנותיי הקטנות, האם מותר לי ללבוש מטפחת של אשתי כאקט של משחק כדי לשחק ולשעשע אותן? או שיש בזה בעיה של לא ילבש, האם הגדר של הלכה זו היא גם באופן שלא מתכוון כלל ? תודה
2. יש מניין ליד ביתי בשבתות , במרפסת של בית פרטי שמקיים שם באופן קבוע מנינים בשבתות, בחצר, בצד מזרח, יש לו פסל של אווז , וחשבתי שאולי יש בעיה להתפלל מול פסל זה, מצד ההשתחוויה מול, האם יש בעיה , האם עדיף לתפוס מקום מול הקיר במקום בו לא אהיה מול הפסל? ובמידה שאין לי מקום אחר , מה עושים? תודה

תשובה:

1. הפוסקים נחלקו אם יש איסור לא ילבש כאשר מדובר רק בתחפושת, ויש שהקלו כאשר זה רק בגד אחד ולא לבוש מלא, המיקל להתחפש לאשה ולהיפך אין למחות בידו אבל הנזהר בכך תבוא עליו הברכה, בביגוד חלקי יש להקל יותר, בעיקר לילדים, אתה תמנע מכך…

2. בשלחן ערוך (סימן צ סעיף כג) הבגדים המצויירים אף על פי שאינם בולטות אין נכון להתפלל כנגדם, ואם יקרה לו להתפלל כנגד בגד או כותל מצויר יעלים עיניו. ופירש המשנה ברורה (סק"ע) שאין נכון להתפלל כנגדם שלא יהא מביט בציורם ולא יכוון בתפילתו. אין לזה קשר עם האיסור של לא תעשה לך פסל וכל תמונה כיון שזה לא נעשה לעבודה זרה, אף שלכתחילה יש להמנע מעשייתן, כמו שביארנו כאן.

מקורות:

1. שו”ע או”ח סי’ תרצו סעיף ח, ומשנ”ב סק”ל.