ליפוף חוט בשבת

שאלה:

שלום וברכה –
האם יש מקור שדן בליפוף חוט בשבת סביב טבעת האם מותר בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר החוט אינו נעשה סגור על עצמו בגלל זה אין בעיה בעצם הליפוף אבל לא ניתן לקשר בסוף כך שזה יתפרק… ליפוף חוט מתכת וכדומה כמו שמצוי לפעמים באריזה של לחם וכדומה, נחלקו פוסקי זמנינו אם יש בו איסור של קושר בשבת.

מקורות:

הרמב"ם בהלכות שבת פרק י הלכה ח כתב: הפותל חבלים מן ההוצין, ומן החלף, או מחוטי צמר, או מחוטי פשתן, או חוטי שיער, וכיוצא בהן–הרי זה תולדת קושר, וחייב.  ושיעורו, כדי שיעמוד החבל בפתילתו בלא קשירה–שנמצאת מלאכתו מתקיימת.  וכן המפריד את הפתיל–הרי זה תולדת מתיר, וחייב:  והוא, שלא יתכוון לקלקל בלבד.  ושיעורו, כשיעור הפותל. עד כאן דברי הרמב"ם ז"ל.

וראה ארחות שבת פרק י' הערה נא בשם הגרש"ז אויערבך הגרי"ש אלישיב שאסרו ליפוף כזה כמו שהזכרנו, וסברו שהוא בכלל דברי הרמב"ם. ובשם הגר"ש וואזנר הובא שם שצידד להקל וכן הביאו שם מהגר"נ קרליץ, לדעתם זה לא נחשב קשירה אלא כמו סגירת מנעול.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לא ככ הבנתי את התשובה- מה זה החבל סגור על עצמו?
    כוונתי הייתה שהייתי בחו״ל והכנתי חגורה של שרוך עם המפתח במקום אבזם ובמקום לחבר את המפתח לחוט עם קשר עניבה פשוט ליפפתי את החבל סביב המפתח עד שהיה יציב מספיק ולא נפל – רציתי להבין האם דנן בזה מצד קןשר .