מזוזה בדירה המושכרת לגוים / בפתח משותף ליהודי וגוי

שאלה:

לכת"ר שלום וברכה ,

יהודי שרכש דירה או מתחם של כמה דירות בחו"ל ביקש ממני לברר לגבי הזמנת מזוזות מסופר סת"ם
העניין הוא שהתברר לי כי אותו יהודי משכיר הדירות לגוים .
האם נכון שיקבע מזוזות בדירות הנ"ל ?
האם יש חילוק אם יקבע מזוזה בכניסה למתחם שבבעלותו ובדירות שבתוך אותו מתחם המושכרות לגוי לא יקבע מזוזה ?
תודה וכל טוב

תשובה:

בית או חדר שמיוחד לגוי והיהודי לא אמור להכנס לשם, כפי שנהוג בחדרים מושכרים וכדומה – פטור ממזוזה. כמו כן אין לקבוע שם מזוזה מחשש שתבוא לידי בזיון.

בכניסה המשותפת ליהודי וגוי כאחד כשאין חשש בזיון יש לקבוע מזוזה ללא ברכה.

מקורות:

ראה ערוך השלחן סי' רפו סעי' ג דן לגבי בית של יהודי שיש לו משרת גוי והוא מייחד לאותו משרת חדר לעצמו, אם חייב במזוזה, ומצדד לחייב, כיון שהיהודי מחוייב לשכן את המשרת באיזה מקום, ונמצא שמגוריו במקום הוא מצרכי היהודי, אולם בתשובות והנהגות ח"א סי' תרנ כתב שזה הכל כאשר הגוי גר עם היהודי באותה דירה, אבל מי שיש לו בית מיוחד בחצר עבור הגוי, אינו חייב במזוזה, וכ"כ בשרגא המאיר ח"ד סי' כ. ומכל מקום זה ברור, שכאשר הגוי אינו ממשרתיו של היהודי אלא הוא שוכר ממנו יחידת דיור וכדומה, אותו בית פטור ממזוזה.

לגבי חיוב מזוזה בפתח משותף ליהודי וגוי נחלקו הדעות, הבדק הבית בסי' רפו סבר שהוא חייב במזוזה, ואילו הרמ"א שם בסעי' א' סבר שהוא פטור, שנאמר למען ירבו ימיכם וגוי אינו בכלל זה [כ"כ הט"ז] או מחמת הסכנה שבדבר [ש"ך שם]. ומכל מקום קובעים ללא ברכה ראה ברכי יוסף סי' רפ"ו ס"ק ב' וכ"כ בס' חובת הדר עמ' כ"א סעי' ב' שאם אין חשש סכנה יקבע בלי ברכה, וכ"כ בשו"ת דברי בניהו דיין ח"ג סי' כ' וע"ע בשו"ת רבבות אפרים ח"ה סי' תקמ"ג.