מזוזה שאינה בתוך חלל הפתח

שאלה:

שלום הרב, האם צריך לקבוע מחדש מזוזה שמותקנת בצד החיצוני של המשקוף, לא בחלל אוויר הפתח ,אבל גם לא בקיר שבו המשקוף קבוע בקיר אלה על המשקוף בכיוון החיצוני )ניצב( לכיוון חלל האוויר של הפתח מבחוץ, ? אם כן האם לכתחילה או בדיעבד ? האם יש הבדל בין עדות שונות? ואם יש התחשבות בעלות הפעולה ?

תשובה:

שלום וברכה

אם המזוזה אינה קבועה נכון, היא לא בתוך חלל הפתח, ודאי יש להסירה ולקובעה במקומה הראוי.

אין כל עלות לפעולה זו, פשוט מסירים בעדינות ומדבירים במקום הראוי. כמובן שגם אם יש איזו שהיא עלות [?] יש להוציא כסף לקיום מצוות.

בדלת אלומיניום צרה שאין בכלל משקופים, אם אין אפשרות לחקוק באלומיניום, מתירים לקבוע מבחוץ בטפח הסמוך, כמובן ללא ברכה, ראה כאן בהרחבה.

מקורות:

ראה פרטי דין זה בשו"ע סי' רפט.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. יש להעיר הע' חשובה שאע"פ שיד הקטנה פוסל אפילו בדעבד, מ"מ הרבה פוסקים, כמו ערוה"ש וחיי אדם, הכשירו באופן זה שהמזוזה קבועה על הפצים עצמו אך לא תחת המשקוף כפי שהשואל מתאר, ולכן צע"ג אם מותר לו לברך כעת על קביעת המזוזה, שהרי להרבה (אולי רוב) הפו' כשרה בדעבד גם כך.