טלפון שנשבר במגרש אימונים

שאלה:

שלום!
הייתי באימון בצבא
ועשו לנו אימון קרב מגע. השארנו את הפלאפונים ועוד כמה ציוד בצד, ולאורך המגרש התאמנו בזוגות..
תוך כדי האימון, חבר שלי נתן לי מכה שהפילה אותי לרצפה, ונפלתי על טלפון של מישהו ושברתי לו חלק מהמסך.
השאלה האם יש לי חיוב לשלם לבעל הפלאפון, והאם למי שדחף אותי גם יש חלק..
יכול להיות שהיינו צריכים יותר להיזהר מבחינת המיקום שבו התאמנו, אבל לא היינו היחידים שהתאמנו שם.
בנוסף, הרבה אנשים שנשבר להם המסך בצורה הזאת, לא הולכים להחליף מסך. האם מוטל עלי לשלם משהו שהרבה אנשים בכלל לא מחליפים?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

אתה שדחפו אותך ונפלת על הפלאפון אתה לא חייב לשלם, כיון שאתה לא עשית פעולה אלא דחפו אותך על הפלאפון, השאלה אם לחייב את הדוחף על הנזק, אם מדובר במקום שמתאמנים ולא מקום שאמורים להניח חפצים, הדוחף פטור. אם זה מקום שמניחים חפצים, ולא מתאמנים בצידי המגרש, הדוחף חייב לשלם.

לגבי טענתך שלא מחליפים מסך כשנשבר, אם אכן דרך העולם שלא להוציא הוצאה גדולה כדי להחליף את המסך אלא סופגים את הנזק, המזיק לא חייב לשלם דמי תיקון אלא צריך לשלם ירידת ערך.

בהצלחה.

מקורות:

אם דחף את חברו הדוחף חייב ולא האדם שנפל והרבה דוגמאות מצאנו לזה, וכמבואר בשו"ע סימם שפא שאם נסמך על חברו ולא נתן לו לקום מהספסל והספסל נשבר, הסומך חייב לשלם ולא היושב.

אם הניח חפצים במקום שמתאנים ולא מניחים שם חפצים השובר פטור, וכמו שמצאנו בשו"ע סימן תיב במניח כד במקום שאין דרך להניח והלך שם אדם ונשבר, פטור המזיק.

תשלום על מסך כשלא מקובל להוציא הוצאה כדי לתקן משלמים ירידת ערך ולא דמי תיקון – חזו"א ב"ק סימן ו אות ג.