תשלום דמי תיווך כשהמתווך לא ניסה לגשר בין הצדדים

שאלה:

בס"ד
שלום רב

מתווך הראה לזוג דירה להשכרה ואמר שהמחיר יהיה 4000
הזוג ראו וביקשו את המספר של בעלת הדירה להוריד את המחיר
המתווך לא הסכים להביא ואמר שהיא לא תוריד
במקום הייתה אמא של בעלת הדירה והיא הביאה להם את המספר
למעשה היא הסכימה להוריד ואמרה שלא צריך את המתווך כי היא גם פרסמה ביד 2 ללא תיווך.
עכשיו הם סוגרים והמתווך תובע את כספו (לפי הסכום הגדול)
האם צריך לשלם לו בכלל ואם כן כמה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

השוכר הגיע לדירה על ידי המתווך, ולכן חייבים לשלם לו דמי תיווך – למרות שהדירה פורסמה ביד 2 יש חובה לשלם דמי תיווך.

התשלום של התיווך לפי המחיר הזול שקיבלתם מהמשכיר, כיון שהעסקה בפועל נעשתה במחיר זול יש לשלם לו מחיר זול.

בהצלחה.

מקורות:

אם המתווך לא הסכים להעביר את לנסות להוזיל במחיר כיון שלא רצה להפיל את השוכר או לדחות אותו מהעסקה, או לקחת את ההפרש, במקרה כזה אכן אין צורך לשלם דמי תיווך, כיון שתפקיד של המתווך לקרב את הלקוח לעסקה ולא לדחות אותו. ונראה שבמקרה זה לא היה כך, המתווך לא הסכים לתת כי האמין שאין סיכוי להוזיל במחיר ולכן אין סיבה להימנע מלשלם לו דמי תיווך.