דמי תיווך למתווך שהציע את הדירה כשדרשו עליה מחיר גבוה

שאלה:

מתווך הציע לי דירה בסכום כלשהו ולאחר שהגעתי לראות את הדירה הוא אמר שמחיר הדירה היא 100,000 ש"ח יותר ולכן אמרתי לו שהדירה אינה רלוונתית בשבילי בסכום זה לאחר מכן פניתי למתווך אחר שיפנה למוכר ויציע לו למכור את הדירה בסכום הראשוני והוא הסכים האם למתווך הראשון יש דין מתחיל?

תשובה:

שלום וברכה,

תחילה יש לבדוק האם המוכר הציע את הדירה ב100,000 ש"ח יותר ואח"כ הסכים להוזיל, או שהמתווך על דעת עצמו העלה את המחיר ב100,000 ש"ח כדי לעקוץ את הלקוח. אם המתווך הוסיף את הסכום מדעתו, אינו זכאי לדמי תיווך כלל.

אם המוכר בתחילה ביקש מחיר גבוה ואח"כ הסכים להוזיל את המחיר, אם אתה פנית למתווך השני שינסה להוזיל את המחיר והשני הצליח להוזיל, המתווך הראשון דינו כמתחיל, והשני דינו כאמצעי וגומר.

בהצלחה.

מקורות:

המתווך הראשון שהציע את הדירה, למרות שהמחיר לא היה רלוונטי, אבל הוא גרם לקונה שיפעל וימשיך את העסקה, ולכן הראשון דינו כמתחיל.