ספק לגבי שימוש בכלים ובחפצים

שאלה:

שלו' וברכה לכבוד הרב,

השכן הציג לפני שקים למילוי ופינוי החפצים מחצרו ואמר שאדם פלוני(שהנני מכירו) הביאם לו לצורך זה. הענין הוא שאותו פלוני עובד במחלקת התחזוקה של הישוב ומשיחה פעם איתו על ענין זה שראיתיו נותן ומשתמש בחומרי בניה ושיפוץ או שאר חפצים מסוימים לצורך פרטי של אנשים בישוב ולעזרתם פה ושם, האם זה מאושר ומוסכם מצד מועצת הישוב, השבני תשובה שלא היה לי ברור ממנה אם כן או לא.

א. האם סוג ספק כזה מתיר לי לעשות את השימוש בשקים אלו ולתלות שאין איסור בדבר?

ב. שאלה שהיא כרגע לא למעשה אך כיוון שהיא קשורה ומצויה לי מדי פעם ואם אפשר לשאול בבקשה היא לגבי הרוכלים הישמעאלים, שכבר ראיתי בעבר כמה שאלות כאן באתר בנידון אך הנני שואל אם הבנתי נכון מהם את ההוראה: שלמעשה יש צד לסמוך עליו ולקנות כל מה שמציעים למכירה?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

1. אם מדובר בשימוש קצר ופשוט בחפצים של המועצה, יש להקל שמסתמא הם מסכימים לכך ואין על זה הקפדה.

2. מותר לקנות מישמעאלים חפצים כל עוד לא ידוע בבירור שהמוכר בעצמו גנב את החפצים.

בהצלחה.

מקורות:

קניה מישמעאלים מותרת :א. מי אמר שזה גזול אולי זה לא גזול. והסיבה שמוכר בזול בגלל שזה מזויף. ב. אולי זה נגנב על ידי ישמעאלי אחר ואחר מכר לו, וממילא יש כאן ייאוש ושינוי רשות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לכבוד הרב על מענהו ותשובתיו.
    רק ברשות הרב לגבי שאלתי הראשונה אולי לא פרטתי כהוגן, השקים שניתנו לאותו שכן הם להערכתי אם איני טועה בערך 15 שקי יוטה 60 על 60 סנטים בערך, למילוי הפסולת בם וזריקתם יחד עם הפסולת ללא החזרתם למועצה. זה משנה את תשובת הרב?