אדם שיודע שיהיה צמא וישתה עוד – מתי יברך ברכה אחרונה?

שאלה:

שלום רב רציתי לברר אם אני צמא ושתיתי 2 כוסות מים ובעוד 10 דקות אני שוב נהייתי צמא כמו בימי הקיץ אבקש לקבל פסק איך נוהגין בנוגע לברכת הנהנין האם לברך מיד ברכה אחרונה או להמתין זמן ולעשות תזכורת לברך?

תשובה:

שלום וברכה

אם אתה שותה ועכשיו גמרת, אין לך כוונה עוד לשתות, אתה אמנם יודע שתהיה צמא בהמשך כדרך העולם, אבל כרגע גמרת ואתה פונה לעיסוקיך, תברך ברכה אחרונה, ואחר כך כשתרצה לשתות עוד תברך שוב.

מקורות:

הסיבה לכך, היא משום שלגבי ברכה ראשונה, הכרעת הפוסקים שכל זמן שלא הסחת דעתך והיתה כוונתך לשתות עוד אין צורך לברך פעם נוספת, אלא שלגבי ברכה אחרונה השיעור שאפשר לברך הוא עד שיעבור שיעור עיכול. שיעור עיכול באכילה הוא 72 דק אולם בשתייה הוא מועט הרבה יותר, כחצי שעה. ולכן לא מומלץ להמתין הרבה זמן עם הברכה אחרונה בלי לשתות עוד, כי אף שלא תזדקק לברך ברכה ראשונה על מה שאתה שותה אחר כך, אם יקרה שתמתין כך, הפסדת את הברכה אחרונה על מה ששתית בתחילה. וראה עוד בהרחבה מה שכתבנו כאן.