תחבושת ביד / נטילת ידים / הוצאה בשבת / תפילין

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

קודם כל, מחילה שאני שואל שאלה כזאת.

ננשכתי ביד. יש לי עדיין פציעות.
אני רוצה לחבוש אותן עם תחבושת, אבל זה יגרום לי כמה בעיות הלכתיות, ולכן רציתי לשאול לכבוד הרבנים השאלות הבאות:

1) מה לעשות לגבי נטילת ידיים בבוקר, לפני אכילת פת, אחרי השירותים, לפני התפילות, וכו אם יש לי תחבושת ביד?

2) מה לעשות לגבי הנחת תפילין? האם תחבושת נקראת "חציצה"?

3) האם יש בעיה של "הוצאה" בשבת או ביו"ט (חג השבועות) אם אני חובש תחבושת ביד בחוץ?

תודה מראש.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה

ראשית רפואה שלמה!

1. על נטילת ידים עם תחבושת נאמרו כמה פרטים, נציין לתמציתם: אדם שיש לו תחבושת על פצע פתוח וכדומה שבודאי לא יסירה במהלך האכילה מחמת הכאב הכרוך בכך, יטול את שאר חלקי היד ברביעית מים [לא פחות!] ואינו צריך להסיר את התחבושת. אולם, אם יש לו מעל אותה תחבושת חבישה נוספת העשויה לחזק את התחבושת התחתונה והיא גדולה ממנה, עליו להסירה כדי שיוכל ליטול את אותו חלק ביד המכוסה על ידי התחבושת העליונה בלבד, אותה אינו חושש להסיר.

במקרה שנמנע מלהסיר את התחבושת מחמת כאב ונפלה לו תוך כדי אכילתו, אם אינו חובש את אותו מקום מיד אין הוא רשאי לאכול ללא נטילת ידים כדין. ואם נאסר עליו להרטיב את הפצע, יעטוף את היד בניילון או במטלית נקייה.

אדם שיש לו תחבושת שניתן להסירה ואין הדבר כרוך בכאב או בצער מיוחד, חייב להסירה לפני שיטול ידיו. וזאת, אף אם התחבושת על מיעוט היד והוא שופך מים עליה [ואין להקל בכך אף שהוא “מיעוט שאינו מקפיד”]. אמנם אם יש הקפדה על עצם ההרטבה, הדין כנ"ל ואינו נוטל, אלא שיעטוף ידיו היטב בשעת האכילה.

2. לגבי תפילין אין בעיה, ככל שמקום הנחת הבית אין בו תחבושת, ברצועות זה לא מעכב.

3. מותר לצאת עם תחבושת מרשות היחיד לרשות הרבים, כמבואר בשו"ע שא כב, ככל שזה נצרך לרפואה ולא רק כדי שהבגד לא יתלכלך מדם וכדומה.

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. ואם יש לי תחבושת עם דבק שניתן להחליף אותה, והרופאים לא אמרו לי שלא להסיר אותה, האם אני צריך להסיר אותו כדי ליטול ידיים (לסעודה, לתפילה, אחרי השירותים, וכו) או אין צורך בזה?
    ומה לעשות בשבת בפרט, בגלל הסרת השיערות של היד?

    תודה רבה.
    בשורות טובות, ישועות ונחמות.

  2. ולגבי הילוך ברשות הרבים בשבת עם תחבושת, אם יש לי תחבושת ביד לא כדי להגן היד או שלא יהיה הוצאת דם, אלא רק כדי שהאנשים לא יראו את הפציעות או את הצלקות, האם זה גם כן מותר לצאת עם התחבושת הזאת?

    תודה רבה.

  3. לכאורה באופן זה יש את החשש שמא תסיר אותה ברחוב, ויש להחמיר, אבל אינני יודע להכריע בזה כי לא ראיתי משהו מפורש, כדאי לשאול עוד רב.

  4. שאלתי עוד רבנים, וקבלתי תשובה בדוא"ל, ואמרו לי שזה מותר.
    אני מעתיק פה תשובה אחת: "התשובה לשתי השאלות היא – מותר (פסקי תשובות שא, ל)".

    כל טוב, ובשורות טובות.