השבת גזל לעילוי נשמת

שאלה:

בס"ד
אם אדם צריך להחזיר גזל גדול אבל לא יכול להחזיר לבעליו .הוא רוצה לתת לצרכי הרבים לבית כנסת מרכזי – סכום מאד גדול (אלפי שקלים, הרבה יותר מהסכום הגזול) האם הוא יכול להנציח את הסכום כתרומה לעילוי נשמת/לזכות/לרפואה וכו?

תשובה:

שלום וברכה,

השבת הגזל צריך להשיב לנגזל עצמו או ליורשים. אם לא ידוע לו ממי גזל, ואין לו אפשרות לדעת ממי גזל, יש לעשות עם הכסף צורכי רבים – לתת את הכסף למקום ציבורי. הכסף צריך להיות במקום השבת הגזל ולא כצדקה, ולכן לא יכול להנציח על שם שם של עלילוי נשמה או רפו"ש.

בהצלחה.

מקורות:

האגר"מ (חו"מ סימן פח) כתב שכמחזיר לצורכי רבים ונותן לבית כנסת לא יתן בתורת צדקה ויחזיקו לו טובה או יכבדו אותו על כך.