לעכב ממון של חברו עבור חוב של גזל

שאלה:

עליכם השלום והברכה,
שמעון הינו אדם בעייתי ואלים. באחד הימים ראהו ראובן גוזל ממנו דבר מסוים, ומפאת אלימותו של שמעון, פחד ראובן להעיר לו ו"להתעסק" עימו.
לימים, הגיע לידי ראובן כסף/כלים השייכים/מיועדים לשמעון האלים.
האם מותר לראובן להשאיר זאת ברשותו, כפיצוי על הגזילה שאין ביכולתו להשיב?

תודה רבה על פועלכם החשוב!

תשובה:

שלום וברכה,

יש כלל בהלכה 'עביד איניש דינא לנפשיה' – אדם יכול לעשות דין לעצמו. הלכה זו נאמרה רק במקרה שהחוב ברור ויכול להוכיח זאת בבית דין. ולכן אם הגיע כסף לראובן וראובן יכול להוכיח ברור ששמעון גנב ממנו, מותר לראובן להשאיר את הכסף או הכלים בידו כתמורה לגזל שגזל ממנו.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן ד.