מכירת מניות חמץ בחוץ לארץ

שאלה:

שלום הרב,
יש לי מניות סיניות ששם הפסח נכנס מוקדם יותר, השאלה האם מותר לסמוך על מכירת חמץ כאן בארץ ישראל, אף על פי שבסין כבר נאסר לאכול חמץ או שלא ניתן לסמוך?ואם לא, האם ניתן להפקיר את המניות ולחזור ולזכות בהם אחר הפסח?
ואם ניתן להפקיר אותם, איך מבצעים את ההפקר הזה?

תשובה:

העצה היא לעשות מכירת יום י"ג [זאת בלי להכנס לשאלה האם צריך מכירת חמץ במניות].

מקורות:

נחלקו הפוסקים בשאלה זו, שיש מצדדים שהאיסור תלוי בזמן איסור חמץ לפי מקום האדם, ויש אומרים שהאיסור תלוי במקומו של החמץ (ראה עונג יו”ט סימן לו, שו”ת האלף לך שלמה סימן רו, אגרות משה, או”ח סימן צד-צה). לפי דעת רוב הפוסקים, עיקר הדין נקבע לפי מקומו של בעל החמץ. לכן בן ארץ ישראל הנמצא בארה”ב צריך למכור את החמץ שבביתו לפי הזמן של ארה”ב. אולם כדי לצאת ידי כל הדעות הוא יכול למכור את החמץ לבן משפחתו השוהה בארץ והוא ימכור אותו לגוי בארץ כרגיל, ולאחר הפסח יקנה אותו בחזרה משפחתו.

הצטרף לדיון

תגובה 1